Τα τελευταία κομμάτια του παζλ στην συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια συμπληρώνονται με σταθερό ρυθμό.
Μετά την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδας, η συμφωνία πήρε ομόφωνα το «πράσινο φως» και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς από τη συγκέντρωση δεν επηρεάζεται η τραπεζική αγορά.
H… μπάλα στο τερέν των μετόχων Attica Bank και Παγκρήτιας
Τη «σκυτάλη» πλέον παίρνουν οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δυο τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα, οι οποίες καλούνται να συναινέσουν στο σχέδιο συνένωσης.
Υπενθυμίζεται πως η συγχώνευση Attica Bank με Παγκρήτια είχε εγκριθεί στα μέσα Ιουλίου από την Βουλή, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επί της Αρχής και στο σύνολό του.
Ο Γιάννης Στουρνάρας και η έγκριση της Βουλής
Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υποστήριξε πως αποτελεί τη βέλτιστη λύση τόσο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσο και για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο δυνητικής απώλειας αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. Ευρώ (κούρεμα) σε μη εγγυημένες καταθέσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ και στις απώλειες ύψους 1,7 δισ. ευρώ του ΤΕΚΕ που θα έπρεπε να καλύψουν οι συστημικές τράπεζες προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλυμμένες καταθέσεις των δύο τραπεζών.
Η μη συμφωνία θα προκαλούσε «αναταραχή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα είχε επιπτώσεις στη διάθεση του υφιστάμενου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής
Ανέφερε ακόμη ότι η μη συμφωνία θα προκαλούσε «αναταραχή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα είχε επιπτώσεις στη διάθεση του υφιστάμενου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων».
Η κεφαλαιακή ένεση
Εκτιμάται ότι η νομική συγχώνευση των δυο τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως και αρχές Οκτωβρίου, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και η λειτουργική.
Θα ακολουθήσει η αύξηση κεφαλαίου του νέου σχήματος με περίπου 730 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ με 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ με 48 εκατ. ευρώ και η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές με 200 εκατ. ευρώ.
Από τη συγκεκριμένη κεφαλαιακή ένεση τα 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν προς αποπληρωμή ομολόγου Tier 2 του ελληνικού δημοσίου. Τα υπόλοιπα 630 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για την εξυγίανση των ισολογισμών των δύο τραπεζών, με τη μείωση του δείκτη καθυστερήσεων στο πανευρωπαϊκό μέσο όρο του 3% και για την ανάπτυξη των εργασιών του νέου σχήματος.
Τέλος σε ένα σπιράλ ζημιών
Με τον τρόπο αυτό θα μπει τέλος σε ένα πολυετές σπιράλ ζημιών για το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ, που στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την Attica Bank, στο πλαίσιο των κεφαλαιακών ενισχύσεων στις οποίες συμμετείχαν.
Η στήριξη αυτή ήταν απαραίτητη για τη βιωσιμότητά της, μετά την σοβαρή επιδείνωση που κατέγραψαν τα μεγέθη της την περασμένη δεκαετία και ειδικά κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που παραδόθηκε στη διοίκηση της Attica Bank στα τέλη του 2016, καταγραφόταν πλήθος περιπτώσεων με δανειοδοτήσεις, που δίνονταν δίχως τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια, σε μία περίοδο μάλιστα που η τράπεζα παρουσίαζε μείωση καταθέσεων.
Η νέα τράπεζα αναμένεται να είναι καθαρή από κόκκινα δάνεια και με επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα για την ανάπτυξη των εργασιών της, υπό το management των νέων ιδιωτών μετόχων της
Πολλές δε από αυτές τις χορηγήσεις κοκκίνησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, οδηγώντας το δείκτη καθυστερήσεων του ομίλου πάνω από το 60%.
Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήθελε να δημιουργήσει ένα δημόσιο πόλο στο σύστημα, με όχημα την Attica Bank.
Καθαρός ισολογισμός
Μετά από συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις λοιπόν, το καθάρισμα του ισολογισμού της απαιτεί φρέσκα κεφάλαια, τα οποία καλείται να εισφέρει το κράτος, στο μεγαλύτερο μέρος τους, όπως συνέβη και με τους συστημικούς ομίλους.
Η νέα τράπεζα αναμένεται να είναι καθαρή από κόκκινα δάνεια και με επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα για την ανάπτυξη των εργασιών της, υπό το management των νέων ιδιωτών μετόχων της.
Το Δημόσιο σε δεύτερο χρόνο, θα προχωρήσει στην πλήρη αποεπένδυση από το νέο σχήμα, παίρνοντας πίσω ένα μέρος των χρημάτων που θα έχει διαθέσει
Υπολογίζεται ότι το νέο τραπεζικό ίδρυμα θα έχει «δύναμη πυρός» 10 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.
Το Δημόσιο σε δεύτερο χρόνο, θα προχωρήσει στην πλήρη αποεπένδυση από το νέο σχήμα, παίρνοντας πίσω ένα μέρος των χρημάτων που θα έχει διαθέσει.