8/31/24

Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Στόχος το 1 GW ΑΠΕ το 2025-Με υβριδικά έργα και αποθήκευση αντιμετωπίζουμε τις περικοπές.


Παραμένει ο κλάδος των ΑΠΕ προτεραιότητα για την Helleniq Energy, όπως είπε χθες στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα εξαμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης.


Σε σχέση με την πορεία του ομίλου το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ο επικεφαλής του ομίλου, σημείωσε ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι πιεσμένο λόγω εργασιών συντήρησης αλλά το 4ο τρίμηνο εκτιμά ότι θα καλύψει τη διαφορά.

Στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, ο Όμιλος εξετάζει τις επιλογές του αναφορικά με τις συμμετοχές σε ELPEDISON και ΔΕΠΑ Εμπορίας, με σκοπό την πιο ολοκληρωμένη παρουσία στην Ελληνική και διεθνή αγορά και την καλύτερη εκμετάλλευση συνεργειών με τις άλλες του δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι η Elpedison είχε 2 εκ. ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο του έτους από 5 εκ. κέρδη την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο είχε 17 εκ. κέρδη από 65 εκ. κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Όπως τόνισε χθες ο κ Ανδρέας Σιάμισιης, στόχος του ομίλου είναι ο εξορθολογισμός των συμμετοχών του, αλλά απέφυγε να σχολιάσει λεπτομέρειες, λέγοντας ότι “οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη”.
Στις ΑΠΕ, οι περικοπές είναι εδώ και θα μείνουν

Σχετικά με την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, είπε ότι δεν είναι εύκολη η ανάπτυξη των ΑΠΕ λόγω των διαρκών καθυστερήσεων και των περικοπών και διαπίστωσε ότι υπάρχει μια πτώση στην αγορά.

Όμως, σημείωσε ότι η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ υπογραμμίζοντας ότι με σωστή και προσεκτική επενδυτική στρατηγική, μπορεί η εταιρεία να αυξήσει την παρουσία της στον κλάδο, επιτυγχάνοντας το στόχο του 1 GW σε λειτουργία στο τέλος του 2025.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία δίνει έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας και διαθέτει άδειες για έργα αποθήκευσης και αντλησιοταμίευσης 1,75 GW.

Κατά την παρουσίαση των επιδόσεων της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο, αναφέρθηκε ότι τα EBITDA του πρώτου εξαμήνου από τις ΑΠΕ ήταν 12 εκ. στο δεύτερο τρίμηνο του έτους από 11 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και θα μπορούσαν να είναι σημαντικά υψηλότερα αν έλλειπαν οι περικοπές.

Όπως σημειώθηκε, οι περικοπές είναι εδώ για να μείνουν. Στρατηγική της εταιρείας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της αγοράς, είναι να δώσει έμφαση στην αποθήκευση και τα υβριδικά έργα.


Όπως είπε η διοίκηση της εταιρείας, η εταιρεία έχει ηγετική θέση στην αποθήκευση στη χώρα, ενώ ξεκινάει η κατασκευή του πρώτου έργου αποθήκευσης ενέργειας στη Θεσσαλονίκη. Πιο μακροπρόθεσμα, στοχεύει να αναπτυχθεί στα υβριδικά έργα, που συνδυάζοντας ΑΠΕ με αποθήκευση είναι καλύτερα τοποθετημένα για να αντιμετωπίσουν τις περικοπές. Όπως εξήγησαν θα υπάρχουν πάντα περίοδοι περικοπών, λόγω του μεγάλου αριθμού των έργων ΑΠΕ, όμως η διάρκειά τους θα εξαρτάται από πλειάδα άλλων παραγόντων.


5 GW ώριμο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ

Όπως είπε η διοίκηση της εταιρείας 620 MW έργω ΑΠΕ βρίσκονται σήμερα σε φάση κατασκευής που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2025 με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του έτους (2025) να ξεπεραστεί ο στόχος του 1 GW.


Η εταιρεία διαθέτει ώριμο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 5 GW από τα οποίο το 50% είναι φωτοβολταϊκά, το 25% αποθήκευση,15% αιολικά, και 10% αντλησιοταμίευσης.




Στον κλάδο των ΑΠΕ, η HELLENiQ RENEWABLES συνεχίζει τη στοχευμένη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, υλοποιώντας τις μέχρι τώρα συμφωνίες εξαγοράς στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο και, παράλληλα, αναπτύσσοντας έργα του χαρτοφυλακίου της ισχύος 5 GW. 

Συγκεκριμένα περίπου 0,4 GW έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία τα τελευταία 3 χρόνια προσθέτοντας σχεδόν €50 εκατ. επιπλέον λειτουργικά κέρδη σε ετήσια βάση, ενώ επιπροσθέτως άλλα 0,7 GW (φωτοβολταϊκά και αποθήκευση) βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW βραχυπρόθεσμα και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

Στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης γεωφυσικών καταγραφών σε 5 θαλάσσιες περιοχές, η επεξεργασία και ερμηνεία των ερευνητικών εργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις σε πιθανούς στόχους που θα προκύψουν να ακολουθούν εντός του 2025.