8/20/24

Τράπεζες: Για πρώτη φορά στην αγορά οι άυλες πιστωτικές κάρτες


Στον virtual κόσμο του πλαστικού χρήματος μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες, που για πρώτη φορά λανσάρουν άυλες πιστωτικές κάρτες. Μετά τις άυλες προπληρωμένες κάρτες που είχε δει η αγορά, ειδικά την τελευταία διετία με τα market pass διάφορων κατηγοριών, ήρθε η ώρα για τη virtual χρήση πιστωτικών καρτών και μάλιστα με τη σφραγίδα των διεθνών σημάτων της Visa και της Mastercard.

Mε τη χρήση του innovation και των επενδύσεων σε τεχνολογία, μπορούν ακόμη και οι παραδοσιακές, οι πιο «βαριές» τράπεζες, οι επονομαζόμενες ως «brick and mortar», να ακολουθήσουν τους digital ανταγωνιστές τους, τις χωρίς φυσική παρουσία και καταστήματα τράπεζες, ακολουθώντας την κυρίαρχη τάση και καλύπτοντας τις ανάγκες μιας άλλης γενιάς, που αρέσκεται στο mobile banking και στα applications, ανεβάζοντας τα νούμερα χρηστών σε εκατομμύρια πελάτες και, παράλληλα, σε εκατομμύρια… ευρώ, από τον ολοένα αυξανόμενο τζίρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Άλλωστε, αυτό ήταν και ένα από τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος μετά το πρώτο κύμα βασικής μετάβασης είναι ακόμη σε εξέλιξη. Το πυροβολικό των κλασικών τραπεζών είναι το μεγάλο και συνάμα πιστό πελατολόγιο και η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στο πώς θα διατηρηθεί -αν όχι επαυξηθεί- η σημερινή πελατεία, την οποία επιδιώκουν να κλέψουν οι πιο ευέλικτες τραπεζικές πλατφόρμες και neobanks. Στη λογική αυτήν, τα επιτελεία των τραπεζών έχουν υιοθετήσει μια αντίστοιχα στοχευμένη προσέγγιση και αυτό είναι εμφανές από τα νέα προϊόντα που λανσάρουν και τις ψηφιακές υπηρεσίες που διαθέτουν, διανθίζοντας την ήδη πολυποίκιλη βεντάλια των on line συναλλαγών με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού το 97% των καθημερινών συναλλαγών γίνεται διαδικτυακά.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την καταναλωτική πίστη, ως πιο «εύκολος» χώρος (συγκριτικά με τα στεγαστικά) για να γίνει εντελώς ψηφιακά μια συναλλαγή από το Α έως το Ω, ακόμη και αν πρόκειται για δάνειο, το digital banking έχει κερδίσει πόντους και μερίδια. Το κοινό πλέον υποβάλλει αίτηση για καταναλωτικό δάνειο από το e – banking, συχνά και από το mobile banking, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προνομιακά πακέτα δανείων καταναλωτικής πίστης δεν προσφέρονται στα καταστήματα, αλλά αποκλειστικά στο web. Όπως επίσης κατά περίπτωση μπορεί κάποιος να βρει διαδικτυακά καλύτερους όρους (αυτό, εκτός από καταναλωτικά δάνεια, έχει συμβεί σε προθεσμιακές καταθέσεις, που «κλείνονται» on line).

Κομμάτι της καταναλωτικής πίστης, το πλαστικό χρήμα, σταθερά προτίμηση στον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιεί τις χρεωστικές αλλά και πιστωτικές του κάρτες μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια που του παρέχει το κινητό της επιλογής του (apple pay, google pay, garmin pay). Όσο το πλαστικό χρήμα διεισδύει σε virtual μονοπάτια, κερδίζοντας νέους fans, τόσο οι τράπεζες εκσυγχρονίζονται, εξελίσσονται και «κουμπώνουν» νέα προϊόντα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση της Eurobank, που λανσάρει πρώτη άυλες πιστωτικές κάρτες, σε συνεργασία με τη Visa και τη Μastercard. Μέχρι σήμερα η αγορά είχε πρόσβαση σε άυλες προπληρωμένες κάρτες, που παρέχουν ασφάλεια για αγορές στο e-commerce. Τώρα μπορούν οι καταναλωτές να αποκτήσουν άυλες πιστωτικές κάρτες με το διεθνές brand της επιλογής τους, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη της Visa και της Mastercard και μάλιστα εντός ολίγων λεπτών.


Αποκλειστικά on line από το e-banking ή το mobile banking, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν μία ή παραπάνω άυλες πιστωτικές κάρτες, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αμέσως μετά την έκδοσή τους και να τις συμπεριλάβουν, όπως ήδη έχουν κάνει και με τις φυσικές πιστωτικές τους κάρτες (τα πλαστικά), στα ψηφιακά πορτοφόλια που υποστηρίζει το κινητό τους.

Η πρωτοβουλία της Εurobank, που ανοίγει τη συνεργασία με τη Mastercard και τη Visa στην ελληνική αγορά, παρέχει ασφάλεια στις συναλλαγές και είναι απολύτως οικολογική, αφού ως άυλη η κάρτα δεν χρησιμοποιεί χαρτί, ούτε άλλους πόρους εις βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης. Θεωρείται εύλογο ότι ο ανταγωνισμός θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα, άλλωστε οι παραπάνω οργανισμοί καρτών συνεργάζονται ήδη με όλες τις τράπεζες για την έκδοση (φυσικών έως τώρα) πιστωτικών καρτών.

Μια παρόμοια πρωτοβουλία παρέχει και η Εθνική Τράπεζα, αλλά θυμίζει περισσότερο τη λογική του Buy Now Pay Later (BNPL). Πρόκειται για τη Flexy, την άυλη πιστωτική κάρτα που μετατρέπει αυτόματα σε 4 δόσεις το ποσό της συναλλαγής (για ποσά άνω των 50 ευρώ, με πιστωτικό όριο από 100 έως 500 ευρώ). Για κάθε συναλλαγή που σπάει στα 4 χρεώνεται ποσό προμήθειας που υπολογίζεται με βάση το ποσό της συναλλαγής.