8/25/24

Αποδοχές εργαζομένων: Που φτάνουν οι αμοιβές σε 62 εισηγμένες εταιρείες και τράπεζες.


Στην κορυφή της κλίμακας των αποδοχών βρίσκονται οι 1.425 εργαζόμενοι στη μητρική εταιρεία της Motor Oil. Δηλαδή στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων και στις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες.

Οι περσινές ετήσιες αμοιβές διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 97.239 ευρώ μικτά, ανά εργαζόμενο. Περιλαμβανομένων και των συνολικά 12 εκατ. ευρώ του εξτρά bonus που χορηγήθηκε από τα καθαρά εταιρικά κέρδη και αντιστοιχούσε σε σχεδόν δύο μηνιαίους μισθούς. Επίσης, μέσω μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι είχαν λάβει ως πριμ και άλλα 10,4 εκατ. ευρώ.


Με τα δεδομένα οι παρεχόμενες αποδοχές από τη Motor Oil, συμφερόντων της κραταιάς οικογένειας Βαρδινογιάννη, αυξήθηκαν πέρσι κατά 15,1%. Φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Στα… ρετιρέ των αποδοχών

Στη δεύτερη θέση των παρεχόμενων αμοιβών βρίσκονται οι 55 εργαζόμενοι στην Prodea, που είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία του κλάδου των επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία.

Οι μικτές ανα εργαζόμενο αποδοχές έφτασαν πέρσι στα 82.000 ευρώ, ενισχυμένες κατά 6,5%.

Σε αυτό συνετέλεσε και το bonus των 1,051 εκατ. ευρώ που δόθηκε στο προσωπικό από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης. Ενώ άλλα 3,4 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν σε μέλη του Δ.Σ, των οποίων όμως οι αμοιβές δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των αποδοχών που αναλογούν στους εργαζόμενους.

Στην τρίτη θέση της μισθοδοτικής κλίμακας είναι η Lamda Development, συμφερόντων του μεγιστάνα Σπύρου Λάτση. Καθώς για τους 146 υπαλλήλους της εταιρείας, ο μέσος όρος των μικτών αποδοχών ήταν πέρσι 78.497 ευρώ. Καταγράφοντας αύξηση 4%.

Ακολουθεί η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ) όπου εκφράζονται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση. Για τους 3.620 εργαζόμενους οι αποδοχές διαμορφώθηκαν πέρσι, κατά μέσο όρο, σε 60.445 ευρώ. Ενισχυμένες κατά 3,3%.

Η πρώτη πεντάδα των εταιρειών με τις υψηλότερες αμοιβές στο εργατικό τους δυναμικό κλείνει τη Noval Property, θυγατρική της Viohalco. Στην οποία ο μέσος όρος των αποδοχών ήταν 58.090 ευρώ.


Όπως αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της περσινής χρήσης, η εταιρεία είχε 32 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Εκ των οποίων 20 γυναίκες και 12 άνδρες.

Η Noval Property σημειώνει επίσης πώς «δεν απασχολεί εργαζόμενους «άλλου φύλου» ή εργαζόμενους των οποίων το φύλο δεν είναι γνωστοποιημένο και γι’ αυτό τον λόγο δεν παρουσιάζονται οι δύο αυτές κατηγορίες»… Η συγκεκριμένη επισήμανση γίνεται εδώ και τρία χρόνια, ενταγμένη προφανώς στο πλαίσιο του δικαιώματος στον έμφυλο αυτοπροσδιορισμό.


Ανεξαρτήτως αυτών και σε ότι αφορά το γενικό περίγραμμα της αποτύπωσης των ετήσιων αμοιβών, σε όλες τις περιπτώσεις τα ποσά είναι μικτά.

Αφού παρακρατείται αρχικά το 13,87% για τις ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργαζόμενο, ενώ τα υπόλοιπα να μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, με την εφορία να αποσπά ένα σημαντικό κομμάτι από την μισθωτή εργασία. Στις διανομές bonus από τα καθαρά κέρδη των εταιρειών, οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι μικρές (στο 5%), όπως συμβαίνει και με τα μερίσματα.

Οι αμοιβές που δίνονται στα μέλη των Δ.Σ και στα συμμετέχοντα σε αυτά στελέχη, τα οποία έχουν έμμισθη σχέση με την εταιρεία, εξαιρούνται από το σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Από τους οποίους φυσικά και αναλόγως των ετών υπηρεσίας και των θέσεων που κατέχουν, άλλοι αμείβονται πάνω από τον υπολογιζόμενο μέσο όρο και άλλοι κάτω από αυτόν.